Doa adalah otaknya ibadah

Monday, February 5, 2018

Doa Setelah Sholat Fardu atau Wajib

doa setelah sholat
Solat fardu atau solat wajib merupakan ibadah yang diperintahkan langsung oleh Allah kepada nabi Muhammad SAW. Biasanya suatu perintah disampaikan Allah melalui malaikat Jibril, tetapi tidak dengan perintah solat ini. Hal ini menunjukkan betapa pentingnya ibadah solat wajib ini untuk dikerjakan oleh seluruh umat muslim dan muslimah. Solat fardu atau solat wajib sendiri diperintahkan oleh Allah untuk dilakukan sebanyak lima kali dalam satu hari yang dikenal dengan istilah solat lima waktu. Waktu-waktu tersebut yaitu waktu solat Isya, solat Subuh, solat Zuhur, solat Asar dan solat Magrib. Setiap solat berkaitan satu sama lain dan tidak ada waktu solat yang paling hebat dibandingkan waktu solat yang lain. Dalam melaksanakan solat fardu ini Rasulullah memerintahkan umatnya untuk selalu tepat waktu dan setelah mengerjakan solat wajib lima waktu dianjurkan untuk membaca doa setelah ssolat fardu. Doa selepas solat ini sangat dianjurkan untuk dibaca setiap kali anda selesai solat, oleh sebab itu bagi anda yang belum tahu doa selepa solat maka sebaiknya anda perhatikan artikel ini baik-baik.

Doa Setelah Sholat Wajib Lima Waktu
Berikut ini adalah bacaan doa setelah sholat wajib lima waktu yang dapat anda hafalkan untuk dibaca setiap kali anda selesai melakukan solat wajib lima waktu atau solat fardu. Doa yang dimaksud adalah sebagai berikut:Makna di balik doa di atas cukup dalam karena berisi tentang permohonan rahmat bukan hanya kepada diri si pembaca doa sendiri tetapi juga untuk orang-orang yang telah mendahului seperti Nabi Muhammad beserta keluarga dan nenek moyang. Rahmat yang dimaksud utamanya untuk menghindarkan manusia dari segala ketakutan, menghindarkan dari segala macam penyakit, mengangkat derajatnya sebagai manusia, menyucikan dari segala dosa yang telah diperbuat, dapat memenuhi segala kebutuhan yang ada, serta tentu saja dapat memampukan si pembaca doa agar masuk ke dalam golongan orang-orang yang Allah ridoi. Dengan makna yang begitu dalam tentu doa ini merupakan salah satu doa yang sebaiknya tidak lepas anda bacakan setelah anda solat wajib.

Doa Setelah Sholat Wajib Lainnya
Selain doa setelah sholat wajib lima waktu di atas sebenarnya anda dapat menemukan berbagai macam doa selepas solat lainnya karena memang banyak ulama-ulama terkenal yang mengajarkan suatu doa tertentu kepada murid-muridnya. Tetapi doa apapun yang anda baca selepas anda selesai menjalankan ibadah solat wajib lima waktu, ada baiknya anda juga memanjatkan doa anda pribadi yang secara spesifik berisikan harapan anda baik berupa permohonan ampun, ungkapan rasa bersyukur, permintaan dan lain sebagainya. Dengan berdoa kepada Allah selepas anda menjalankan kewajiban solat maka mudah-mudahan doa anda akan segera dikabulkan oleh Allah SWT.Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Tags :

Related : Doa Setelah Sholat Fardu atau Wajib

0 comments:

Post a Comment